20

2016

-

12

50 Latest Terms that Party Members and Cadres Must Know

Since the 18th National Congress, the Central Committee of the Communist Party of China, with Comrade Xi Jinping at its core, has proposed many new concepts, ideas, and strategies for governing the country. Today, we have compiled some of the content and incorporated some commonly used theories


Since the 18th National Congress, the Central Committee of the Communist Party of China, with Comrade Xi Jinping as the core, has put forward many new concepts, ideas, and strategies for governing the country. Today, we have compiled some of the content and collected some commonly used theoretical terms and explanations for your reference when studying.

1. The overall layout of "Five in One"

Answer: Economic construction, political construction, cultural construction, social construction, and ecological civilization construction.

2. The strategic layout of the "Four Comprehensives"

Answer: Building a moderately prosperous society in all respects, deepening reform in all respects, governing the country in accordance with the law in all respects, and strictly governing the Party in all respects.

3. Two Centenary Goals

A: Build a moderately prosperous society in an all-round way when the CPC is founded one hundred years ago, and build a modern socialist country that is prosperous, strong, democratic, civilized and harmonious when the People's Republic of China is founded one hundred years ago.

4. Five major development concepts

Answer: Innovation, coordination, green, openness, and sharing.

5. Five important ways of thinking

Answer: Strategic thinking, historical thinking, dialectical thinking, innovative thinking, and bottom line thinking.

6. What is the report of the 18th National Congress of the Communist Party of China proposing to achieve two "doubles" by 2020?

Answer: The gross domestic product has doubled compared to 2010; The per capita income of urban and rural residents has doubled compared to 2010.

7. The report of the 18th National Congress of the Communist Party of China proposes "two multiples" and "two synchronizations"

Answer: "Two multiples", one is a doubling of the gross domestic product, and the other is a doubling of the income of urban and rural residents. Two synchronization, one is that the income level of urban and rural residents should be synchronized with economic growth, and the other is that the remuneration of workers should be synchronized with the improvement of productivity.

8. The Belt and Road

A: The the Belt and Road is the abbreviation of the "Silk Road Economic Belt" and the "21st Century Maritime Silk Road".

9. Internet+

A: Generally speaking, "Internet plus" means "Internet plus in all traditional industries", but it is not simply the combination of the two, but the use of information and communication technology and Internet platform to make the Internet and traditional industries deeply integrated and create new development ecology.

10. Supply side structural reform

Answer: Starting from improving the quality of supply, we will use reform methods to promote structural adjustment, correct distorted factor allocation, expand effective supply, improve the adaptability and flexibility of the supply structure to changes in demand, improve total factor productivity, better meet the needs of the general public, and promote sustained and healthy economic and social development. The fundamental purpose of supply side structural reform is to improve the level of social productivity and implement the people-centered development concept.

11. Learn Two and Do One

Answer: "Learn the Party Constitution and regulations, learn a series of speeches, and become a qualified party member" for learning and education.

12. The "Four Lectures and Four Possessions" of Qualified Party Members

Answer: Emphasize politics, have faith, adhere to rules, discipline, morality, conduct, dedication, and achievement.

13. Four Confidences

Answer: Road confidence, theoretical confidence, institutional confidence, and cultural confidence.

14. The "Four Major Dangers" Faced by the Party

Answer: There is a danger of mental laziness, insufficient ability, detachment from the masses, and negative corruption.

15. The "Four Great Tests" Faced by the Party

Answer: The test of governance, reform and opening up, market economy, and external environment.

16. Eight Provisions

Answer: It is the regulation of the Political Bureau of the Central Committee of the Communist Party of China on improving work style and closely connecting with the masses, emphasizing the need to improve investigation and research, streamline conference activities, streamline document briefings, standardize visiting activities, improve security work, improve news reporting, strictly publish articles, and strictly implement diligence and frugality.

17. The "Four Consciousnesses" Emphasized by the Central Political Bureau

Answer: Political awareness, overall situation awareness, core awareness, and alignment awareness.

18. The Four Winds

Answer: Formalism, bureaucracy, hedonism, and extravagance.

19. Three Stricts and Three Realities

Answer: Strictly cultivate oneself, exercise power, and discipline oneself, while also being practical in planning, entrepreneurship, and life.

20. Four 'Iron General'

Answer: Iron faith, iron faith, iron discipline, and iron responsibility.

21. "Three types" political parties

Answer: Learning oriented, service-oriented, and innovative

22. The Party's Democratic Centralism "Four Obediences"

Answer: Individual Party members submit to the Party's organization, a minority submits to the majority, lower level organizations submit to higher-level organizations, and all Party organizations and Party members submit to the Party's National Congress and Central Committee.

23. The "Two Responsibilities" of Party Conduct and Clean Government Construction

Answer: The main responsibility of the Party Committee and the supervisory responsibility of the Discipline Inspection Commission.

24. The "Four Forms" of Supervision and Discipline Enforcement

Answer: Firstly, intra party relations should be normalized, and criticism and self criticism should be carried out frequently to make biting ears, pulling sleeves, blushing and sweating the norm; 2、 The majority should be given light punishment for party discipline and organizational handling; 3、 Serious disciplinary actions and major job adjustments for serious violations should be in the minority; 4、 There are only a very few cases of serious violations of discipline and suspected illegal prosecution.

25. What are the specific manifestations of the main responsibilities of the Party committee?

Answer: This is reflected in five aspects: strengthening leadership, selecting and utilizing cadres effectively; Resolutely correct behaviors that harm the interests of the masses; Strengthen the restriction and supervision of power operation, and prevent corruption from the source; Lead and support disciplinary and law enforcement agencies in investigating and punishing violations of discipline and law; The main responsible comrades of the Party committee should manage the team well, lead the team well, and serve as a good example of clean governance.

26. What are the supervisory responsibilities of the Discipline Inspection Commission?

Answer: According to the Regulations of the CPC on Inner Party Supervision, the supervision responsibilities of discipline inspection commissions at all levels mainly include: assisting the Party committees at the same level to organize and coordinate the inner party supervision work, and organizing the supervision and inspection of the inner party supervision work; Supervise the performance of responsibilities and exercise of power by party members and leading cadres; Inspect and handle important or complex cases where Party organizations and Party members violate the Party's articles of association and other Party regulations; Report the situation of internal supervision work to the party committee at the same level and the higher level disciplinary commission, propose suggestions, organize the drafting and formulation of relevant regulations and systems according to their authority, and make decisions on maintaining party discipline; Accept reports of violations of party discipline by party organizations and party members, as well as complaints and appeals from party members, and safeguard the rights of party members.

27. "One Post, Two Responsibilities" for the Construction of Party Conduct and Clean Government

Answer: While fulfilling their job management responsibilities, cadres at all levels should also be responsible for the construction of party conduct and clean governance in their respective units and areas of work. Simply put, it means "one position, two responsibilities". Each cadre should not only do their job but also not have any problems. They should focus on development and clean governance, and "both hands should be hard".

28. One Case Double Investigation

Answer: While investigating disciplinary and illegal cases, investigate whether the main responsibilities of the party committee and the supervisory responsibilities of the disciplinary commission of the investigating unit are fully implemented, and ensure that any mistakes are investigated and accountable.

29. The Party's "Four Routes"

Answer: Political line, ideological line, organizational line, and mass line.

30. "Four Egos"

Answer: Self purification, self-improvement, self-improvement, and self-improvement.

31. The Party's "Six Major Disciplines"

Answer: Political discipline, organizational discipline, integrity discipline, public discipline, work discipline, and life discipline.

32. The "Five Standards" for Good Cadres

Answer: Firm in belief, serving the people, diligent and pragmatic in politics, daring to take on responsibilities, and honest and upright.

33. The "Four Haves" in the Heart

Answer: We have the Party in our hearts, the people in our hearts, responsibilities in our hearts, and precepts in our hearts.

34. Political Situation of "Six Haves"

Answer: There is a political situation where there is both concentration and democracy, discipline and freedom, unity of will, and personal happiness and liveliness.

35. "Three Meetings and One Lesson System"

Answer: The "three meetings" are: regular meetings of branch party members, branch committees, and party group meetings; One lesson "is to attend party classes on time.

36. "Four Lectures" for Leading Cadres

Answer: Emphasize cultivation, morality, integrity, and shame.

37. What is the main leadership of the Party?

Answer: Mainly political, ideological, and organizational leadership.

38. The "Four Qualities" of Political Life within the Party

Answer: Political, contemporary, principled, and combative.

39. Seven Organizational Life Systems for Party Branches

Answer: Meeting system, Party day system, Party class system, reporting work system, democratic living system, party member reporting system, and democratic evaluation party member system.

 

40. The Three Major Styles of the Party

Answer: Integrating theory with practice, closely connecting with the masses, criticizing and self criticizing.

41. Party Joining Oath

A: I volunteer to join the CPC, support the Party's program, abide by the Party's Constitution, fulfill the obligations of a party member, implement the Party's decisions, strictly abide by the Party's discipline, keep the Party's secrets, be loyal to the Party, work actively, fight for communism all my life, be ready to sacrifice everything for the Party and the people at any time, and never betray the Party.

42. The Four Basic Principles of the Party

A: Adhere to the socialist road, the people's democratic dictatorship, the leadership of the CPC, and Marxism Leninism and Mao Zedong Thought.

43. The Party's Ideological Line

Answer: The basic content is to start from reality, integrate theory with practice, seek truth from facts, and test and develop truth in practice. Its essence is to liberate the mind, seek truth from facts, and keep up with the times. Its essence and core are to seek truth from facts.

44. Main contents of the basic norms of political life within the party

Answer: The main content is to seek truth from facts, integrate theory with practice, closely connect with the masses, criticize and self criticize, democratic centralism, and strict Party discipline.

45. Basic national conditions of China

Answer: It is still in and will remain in the primary stage of socialism for a long time.

46. The Party's Basic Line in the Primary Stage of Socialism

Answer: Leading and uniting the people of all ethnic groups in the country, focusing on economic development, adhering to the Four Cardinal Principles, adhering to reform and opening up, self-reliance, and hard work, striving to build China into a prosperous, democratic, and civilized socialist modern country. In summary, it is "one center, two basic points".

47. Socialist Core Values

Answer: Prosperity, democracy, civilization, and harmony (which are national value goals); Freedom, equality, justice, and the rule of law (which are social values); Patriotism, dedication, integrity, and friendliness are the values of individual citizens.

48. The Party's goal of building a strong military in the new situation

Answer: Strive to build a people's army that listens to the Party's command, can win battles, and has a good style of work.

49. Standards for Good Military Cadres

Answer: Loyal to the Party, skilled in planning and fighting, daring to take on responsibilities, outstanding achievements, and honest and upright.

50. "Four Haves" New Generation Revolutionary Soldiers

Answer: A new generation of revolutionary soldiers with souls, abilities, bloodiness, and moral character.

 

Related news

undefined

undefined